Pizza is bijna een kunstvorm, zoveel verschillende vormen, maten, soorten en smaken.
iedereen die wel eens pizza’s bakt heeft zijn eigen recept.
Ik heb veel onderzoek gedaan naar wat voor mij nou het beste werkt en ik de lekkerste pizza’s kan maken voor Big&Vis en mijn gezin.
Dit deel ik graag met jullie!
In de pizza deeg wereld word vaak met procenten gewerkt zodat je je grammen kan berekenen, ik ga dit beiden laten zien omdat het beste makkelijk werkt en altijd hetzelfde rekensommetje is.
Ik werk altijd met speciale bloem voor Napolitaanse pizza’s deze bloem is een typo ’00 en heeft een hogere w-waarde. De w-waarde van de bloem duid de hardheid aan en ook de tijd dat je het kan laten rijpen in de koeling, ik werk met een w-waarde van 280 dat wil zeggen dat je je bloem 24 uur in de koeling kan laten rijpen, dit soort bloem kan ook korter en op de dag zelf wanneer je craving zo hoog is dat je het NU en VANDAAG wilt hebben.
Wil je hier meer over weten neem gerust eens contact op!
Recept Pizzadeeg:
Ingrediënten: voor 4 pizza’s van ong. 250 gram
100% 00 bloem voor napolitaanse pizza (merk: caputo)
60% water
2% zout
0.6% gist
2% extra vierge olijfolie
In grammen:
600 gram 00 bloem voor napolitaanse pizza (merk: caputo)
360 ml Water
12 gram zout
4 gram gedroogde gist
12 gram extra vierge olijfolie
Benodigdheden:
- Keukenmachine met mengkom deeghaak (met de hand mag ook maar is erg veel werk)
- Grote bak die je af kan dekken met plastic of deksel, die ook in de koelkast past.
- Deegkrabber
- Weegschaal voor af te meten
- Maatbeker
- Lepels voor af te wegen
Bereidingswijze:
- Weeg al je ingredienten af en zet deze klaar in aparte kommetjes/schaaltjes
- Zet je deegmixer klaar en doe hier de helft van de bloem,de gist ,de olijfolie en al het koude water
- Laat dit een paar minuten draaien op een hoge stand zodat het een mooi geheel is.
- Zout en gist in directe aanraking gaat niet goed samen zo zorgen we ervoor dat het gist al opgenomen is in het deeg.
- Voeg nu de rest van de bloem en het zout toe, laat rustig draaien tot het een mooi geheel is en geen losse bloemresten meer ziet
- Zet daarna je machine op de hoogste stand en laat hem zeker 5 minuten kneden zo ontwikkel je gluten en word je deeg mooi luchtig.
- LET OP! je machine kan hier wat onrustig van worden dus zorg dat hij of stevig staat of houd hem een beetje in de houdgreep.
- Wanneer je deeg klaar is met draaien haal je hem eruit, checken even of hij zacht genoeg is.
- Als hij een beetje wegglijd uit je hand is het deeg perfect is het nog wat stug en vast nog langer laten draaien.
- Maak nu bolletjes van 250 gram met je deegkrabber
- Bol deze mooi op tot strakke bolletjes, dit doe je door ze een paar keer dubbel te vouwen, dan een kwartslag draaien en weer dubbel vouwen, en dan onderaan goed dichtknijpen met je hand.
- Leg de bolletjes in je deeg kratje, dek af en laat minimaal 12 uur rusten in de koelkast.
- Op de pizzadag haal je het deeg 3 a 4 uur van te voren uit je koelkast en kan het nog rijzen.
BAKING TIME
Wanneer je zover bent om te gaan bakken verzamel je al je toppings, en je deegbollen.
Verwarm je oven met pizzasteen zo hoog als je oven kan (of pizza oven). De meeste kunnen tot 250 maar sommige ook 300
Zorg dat je een bakje klaar hebt staan met semolina bloem erin zodat je daar meteen je pizza in kan doen wanneer deze uit je deegkrat komt.
Haal je deegbol uit de deegkrat, eventjes goed steken aan de zijkanten en dan de onderkant en leg hem meteen in je semolina bloem.
Coat de pizza goed en leg hem daarna op je aanrecht, druk in het midden allemaal puntjes en zorg dat je een lekker dik randje overhoud als korst.
Stretch je pizza dan met 2 handen, probeer het een beetje te doen zoals je geleerd is op de rijschool, 2 handen bovenaan, 1 stilhouden en 1 naar de zijkant bewegen.
Constant je pizza draaien tot hij de gewenste grootte heeft.
Dan leg je de pizza op je pizza schep en doe je met een saus lepel ongeveer 1.5 lepel saus verdelen over de pizza, beleg de pizza met je favoriete toppings en schuif hem daarna in de oven.
Houd hem constant in de gaten en draai waar nodig is, binnen 4 a 5 minuten is je heerlijke huisgemaakt pizza klaar.
Vergeet niet af te garneren met wat heerlijke verse basilicum!
Heb je deze spullen nu allemaal niet in huis, je kunt je pizza ook een andere gewenste vorm geven en bakken op een bakplaat met bakpapier eronder (vergeet niet een beetje olie onder je bakpapier te doen zodat deze fatsoenlijk blijkt liggen)
De baktijd zal dan iets langer zijn op een lagere temperatuur om de je het niet zo goed kan draaien
zet je oven op 220 graden hete lucht en laat hem ongeveer 5 tot 8 minuutjes bakken.
Eet smakelijk!
Alle rechten voorbehouden | Big & Vis Catering en Events