Hoe bak ik de lekkerste pizza thuis?

13 maart 2024

Pizza = Life!

Pizza is bijna een kunstvorm, zoveel verschillende vormen, maten, soorten en smaken.

iedereen die wel eens pizza’s bakt heeft zijn eigen recept.

Ik heb veel onderzoek gedaan naar wat voor mij nou het beste werkt en ik de lekkerste pizza’s kan maken voor Big&Vis en mijn gezin.


Dit deel ik graag met jullie!


In de pizza deeg wereld word vaak met procenten gewerkt zodat je je grammen kan berekenen, ik ga dit beiden laten zien omdat het beste makkelijk werkt en altijd hetzelfde rekensommetje is.


Ik werk altijd met speciale bloem voor Napolitaanse pizza’s deze bloem is een typo ’00 en heeft een hogere w-waarde. De w-waarde van de bloem duid de hardheid aan en ook de tijd dat je het kan laten rijpen in de koeling, ik werk met een w-waarde van 280 dat wil zeggen dat je je bloem 24 uur in de koeling kan laten rijpen, dit soort bloem kan ook korter en op de dag zelf wanneer je craving zo hoog is dat je het NU en VANDAAG wilt hebben.

Wil je hier meer over weten neem gerust eens contact op!


Recept Pizzadeeg:

Ingrediënten: voor 4 pizza’s van ong. 250 gram

100% 00 bloem voor napolitaanse pizza (merk: caputo)

60% water

2% zout

0.6% gist

2% extra vierge olijfolie


In grammen:

600 gram 00 bloem voor napolitaanse pizza (merk: caputo)

360 ml Water

12 gram zout

4 gram gedroogde gist

12 gram extra vierge olijfolie


Benodigdheden:

-       Keukenmachine met mengkom deeghaak (met de hand mag ook maar is erg veel werk)

-       Grote bak die je af kan dekken met plastic of deksel, die ook in de koelkast past.

-       Deegkrabber

-       Weegschaal voor af te meten

-       Maatbeker

-       Lepels voor af te wegen


Bereidingswijze:

-       Weeg al je ingredienten af en zet deze klaar in aparte kommetjes/schaaltjes

-       Zet je deegmixer klaar en doe hier de helft van de bloem,de gist ,de olijfolie en al het              koude water

-       Laat dit een paar minuten draaien op een hoge stand zodat het een mooi geheel is.

-       Zout en gist in directe aanraking gaat niet goed samen zo zorgen we ervoor dat het gist al            opgenomen is in het deeg.

-       Voeg nu de rest van de bloem en het zout toe, laat rustig draaien tot het een mooi geheel is          en geen losse bloemresten meer ziet

-       Zet daarna je machine op de hoogste stand en laat hem zeker 5 minuten kneden zo ontwikkel je          gluten en word je deeg mooi luchtig.

-       LET OP! je machine kan hier wat onrustig van worden dus zorg dat hij of stevig staat of houd          hem een beetje in de houdgreep.

-       Wanneer je deeg klaar is met draaien haal je hem eruit, checken even of hij zacht genoeg is.

-       Als hij een beetje wegglijd uit je hand is het deeg perfect is het nog wat stug en vast nog          langer laten draaien.

-       Maak nu bolletjes van 250 gram met je deegkrabber

-       Bol deze mooi op tot strakke bolletjes, dit doe je door ze een paar keer dubbel te vouwen,            dan een kwartslag draaien en weer dubbel vouwen, en dan onderaan goed dichtknijpen met je            hand.

-       Leg de bolletjes in je deeg kratje, dek af en laat minimaal 12 uur rusten in de koelkast.

-       Op de pizzadag haal je het deeg 3 a 4 uur van te voren uit je koelkast en kan het nog rijzen.


BAKING TIME

Wanneer je zover bent om te gaan bakken verzamel je al je toppings, en je deegbollen.

Verwarm je oven met pizzasteen zo hoog als je oven kan (of pizza oven). De meeste kunnen tot 250 maar sommige ook 300


Zorg dat je een bakje klaar hebt staan met semolina bloem erin zodat je daar meteen je pizza in kan doen wanneer deze uit je deegkrat komt.

Haal je deegbol uit de deegkrat, eventjes goed steken aan de zijkanten en dan de onderkant en leg hem meteen in je semolina bloem.


Coat de pizza goed en leg hem daarna op je aanrecht, druk in het midden allemaal puntjes en zorg dat je een lekker dik randje overhoud als korst.

Stretch je pizza dan met 2 handen, probeer het een beetje te doen zoals je geleerd is op de rijschool, 2 handen bovenaan, 1 stilhouden en 1 naar de zijkant bewegen.

Constant je pizza draaien tot hij de gewenste grootte heeft.


Dan leg je de pizza op je pizza schep en doe je met een saus lepel ongeveer 1.5 lepel saus verdelen over de pizza, beleg de pizza met je favoriete toppings en schuif hem daarna in de oven.

Houd hem constant in de gaten en draai waar nodig is, binnen 4 a 5 minuten is je heerlijke huisgemaakt pizza klaar.


Vergeet niet af te garneren met wat heerlijke verse basilicum!


Heb je deze spullen nu allemaal niet in huis, je kunt je pizza ook een andere gewenste vorm geven en bakken op een bakplaat met bakpapier eronder (vergeet niet een beetje olie onder je bakpapier te doen zodat deze fatsoenlijk blijkt liggen)

De baktijd zal dan iets langer zijn op een lagere temperatuur om de je het niet zo goed kan draaien

zet je oven op 220 graden hete lucht en laat hem ongeveer 5 tot 8 minuutjes bakken.


Eet smakelijk!

door duda-wsm 5 oktober 2025
Private Dining: zo organiseer je een diner thuis als een pro Er is steeds meer vraag naar Private Dining. Het is ook heerlijk om in een privé setting te kunnen kletsen en uit volle borst te lachen tijdens een intiem diner in je eigen huis en niemand die je aanstaart! De geur van versbereide gerechten, mooi opgemaakte borden en je gasten ontspannen om de tafel. Maar… hoe pak je zo’n avond zelf aan? Met de juiste voorbereiding wordt het er één waar nog lang over nagepraat wordt. Begin met een plan Bedenk eerst: hoeveel gasten wil je ontvangen, kun je ze kwijt aan je eettafel? Moeten er stoelen, borden of glaswerk worden gehuurd? En kan je keuken dit aantal gerechten tegelijk aan met de apparatuur die je hebt? Zorg dat het aantal gasten past bij je ruimte, kookcapaciteit en ambitie. Houd rekening met dieetwensen Vraag vooraf naar allergieën, intoleranties en dieetvoorkeuren. Zo voorkom je teleurstelling en voelt iedereen zich welkom. Met een beetje creativiteit maak je vaak één basisgerecht dat je kunt aanpassen, bijvoorbeeld een vegetarische of nootvrije variant. Tafelstyling als sfeermaker Als je gasten binnenkomen, is een prachtig gedekte tafel een echte showstopper! De toon van de avond is dan al gezet! Kies een kleurenpalet of thema dat past bij het seizoen en je menu, bijvoorbeeld: · La dolce Vita: Italiaanse gerechtjes, kobaltblauw en zonnig gele tinten, citroenen op tafel · Herfstdiner: Donkere aardse smaken, terracotta tinten en natuurproducten, zoals dennenappels en mos op je tafel! Maak een realistische planning Een goede timing voorkomt stress, en zorgt dus dat je voorbereid bent op de dag zelf. Een week vooraf: stel je boodschappenlijst op en bestel bijzondere ingrediënten of wijnen. Drie dagen vooraf: Als je de mogelijkheid hebt, ga naar de groothandel! Daar zijn zoveel leuke Cress en Crumbles verkrijgbaar die de uitstraling snel naar een hoger niveau tillen. Een dag vooraf: bereid zoveel mogelijk voor – denk aan marinades, dressings, en desserts die moeten opstijven. Als je Sous-vide als mogelijkheid hebt, kun je bijna heel je diner al een dag van te voren garen. De avond zelf vraagt dan alleen om “opwarmen”. Op de dag zelf: Dek de tafel als eerste want dan weet je zeker dat dat klaar staat als je gasten komen. Wie wil er nou niet even wachten aan een prachtig gedekte tafel? Kook in fases en plan voldoende tijd om borden op te maken. Handige hack : zorg voor koude Shared voorgerechten - die kunnen al op tafel voordat de eerste gast aanbelt. Wijnen die je menu versterken Een passend glas wijn tilt je gerecht naar een hoger niveau. Een wijnspecialist kan helpen bij het samenstellen van een bijpassend arrangement. Denk ook aan een feestelijk alcoholvrij alternatief. De naborrel: ontspannen afronden Sluit ontspannen af: koffie, thee, dessertwijn of digestief, met bonbons, macarons of friandises. Dit is het moment voor lange gesprekken en een ontspannen sfeer. Succes en geniet van je eerste private dining bij jou thuis! Liefs, Loes en Tomas
door duda-wsm 5 oktober 2025
Rubriek: Van She Said Yes naar Weddingstress, of toch niet? Poh! Ik kan wel zeggen dat ons eventseizoen officieel geopend is! We staan iedere dag op een ander soort evenement, maar bruiloften blijven toch iets magisch hebben. Wij mogen vaak “de mooiste dag van hun leven” culinair omlijsten – en regelmatig plannen we ook bruiloften van A tot Z. Ga jij aankomend jaar trouwen en vraag je je af waar je moet beginnen? In deze rubriek deel ik tips & tricks uit de praktijk! She said YES! Maar wat nu? Je bent verloofd – gefeliciteerd! Wat een bijzonder moment. Het plannen van jullie grote dag is een unieke periode vol keuzes, dromen, én keuzestress. Want waar begin je eigenlijk? De locatie? De jurk? De gastenlijst? Als weddingplanner hoor ik vaak: “We willen een mooie bruiloft die bij ons past, maar raken een beetje overweldigd.” Herkenbaar? Geen paniek. Het internet staat bomvol handige checklists die je maand voor maand meenemen in de planning. Zo zoom je steeds verder in op de details – en komen “first things” ook écht first. Het draait om jullie. De rest is te gast. Voordat je Pinterest opent of locaties gaat bezoeken: ga eerst samen zitten. Wat vinden jullie belangrijk? Wat past bij jullie als stel? Hebben jullie een vaste pizza night op vrijdag? Dan serveren we pizza op jullie bruiloft. Hebben jullie samen ooit proostend de eerste gênante anekdotes verzameld dankzij een bepaald shotje? Dan is dat hét welkomstdrankje. Het is júllie dag. De gasten mogen meegenieten – maar jullie bepalen de toon. En oja: bespreek het budget. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar reserveer altijd 5–10% voor onvoorziene kosten. Zo voorkom je verrassingen achteraf. De magie van een goede planning Begin vroeg met het uitdenken van het programma en verdeel de dag in fases. Plan ook bewust momentjes voor jullie tweeën in. Doen jullie een first look voordat de gasten arriveren, of kiezen jullie voor het traditionele moment bij de ceremonie? Foto’s voor of na het ja-woord? Een tip uit de praktijk: veel stellen plannen de fotoshoot vooraf, zodat gasten niet hoeven “wachten”. Maar eerlijk? Spanning zie je op je gezicht, en die jurk... tja, die heeft al wat meegemaakt voordat je überhaupt ‘ja’ zegt. Mijn advies: doe de shoot tijdens de borrel. Waarom? Je bent nèt getrouwd – die glimlach is niet te faken! Iedereen heeft je droomjurk al gezien. Een vlekje? Die werkt de fotograaf echt wel weg! Je hebt een intiem moment samen als kersvers stel. En de gasten? Die vermaken zich prima met een drankje, een hapje en wat entertainment. Weddingfood! (Ja, met uitroepteken!) Natuurlijk kan ik niet anders dan even stilstaan bij het allerbelangrijkste van de dag in mijn lekkerbek-wereld. Food! Eten brengt mensen samen – en een bruiloft draait precies daarom. Twee families worden één. Tijdens het diner zie je dat letterlijk gebeuren, vooral bij een shared dinner. Denk: lang gedekte tafels met de mooiste tafelstyling, dampende schalen, Italiaanse familiestijl! De trend? Uitgebreid tafelen met mooie wijnen, écht de tijd nemen voor het eten. Steeds vaker kiezen bruidsparen ervoor om het feest achterwege te laten en het budget te steken in een fantastisch diner (of die droom-honeymoon natuurlijk!). Een Boozy Brunch, een foodtruckplein of zelfs een picnic in het gras – alles kan. Zolang het bij jullie past! Tot slot Hopelijk heb ik jullie wat fijne tips kunnen geven om mee aan de slag te gaan. En vergeet niet: je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Kom je er niet uit, dan is een weddingplanner meer dan een luxe – het is de rust in jullie hoofd én de rode draad door jullie dag. Liefs, Loes Big & Vis Catering en Events
door duda-wsm 5 oktober 2025
Met onze tips wordt jij ook een pitmaster!
A bunch of hamburger patties are cooking on a grill.
door duda-wsm 14 februari 2025
Krokant, Sappig en Onweerstaanbaar!